Natural History Museum

Doĝa Tarihi Müzesi

Müzeler semti Kensington’in üç büyük müzesinden birisi olan Natural History Museum, fen alanında 70 milyona yakın türü bünyesinde bulundurması ve özel sergiler dışında ücretsiz olması sebebiyle, Londra’ya gelen turistlerin listesinde bulunan kültürel binalar arasında üst sıralarda yer almaktadır.

Müzede bulunan kolleksiyonun neredeyse tamamı dünyaca tanınmış doktor Hans Sloane’ın (1660-1753) mirasıdır. Sloane’in kurutulmuş bitkiler ve hayvan iskeletlerinden oluşan orijinal kolleksiyonu, ilk olarak,1756 yılında Bloomsbury’de bulunan Montague House’da, British Museum’un bir parçası olarak sergilenmeye başlanmıştır. Bir asır boyunca burada sergilenen ve bilim adamlarının bağışlarıyla genişleyen kolleksiyonun,1856 yılında dönemin sayılı paleontolojistlerinden biri olan biri olan Richard Owen’ın ön ayak olmasıyla başka bir binaya geçirilmesine karar verilmiştir. 1881 yılında ise Francis Fowke’ın tasarladığı ve Alfred Waterhouse’ın inşa etttiği Kensington’daki binasına taşınmıştır. Roman tarzında hazırlanan ve tuğlalarında hayvan ve bitki fosili figürlerine yer veren bina, 1963 yılında British Museum’dan ayrılarak bugünkü halini almıştır.

Kapısından girişinizde sizi bir Diplodocus iskeletiyle karşılayan müze, içerik olarak botanik (bitki bilim), entomoloji (böcek bilimi), mineraloji (maden bilim), paleontoloji (taş bilimi) ve zooloji (hayvan bilim) olmak üzere beşe ayrılmaktadır. Earth Galleries (Dünya Galerileri) ve Life Galleries (Yaşam Galerileri) şeklinde iki başlıkta sergilenen eserlerden Dünya Galerileri altında bulunan parçalar, 1998 yılına kadar, yine müzenin bünyesinde bulunan Geology Museum (Jeoloji Müzesi) adında başka bir müzeye bağlı olarak ziyaretçiye ulaşmaktaydı. 1998 yılında “kabinlere yerleştirilmiş bir grup taş” görüntüsünden kurtulan ve yeniden düzenlenen kolleksiyon Natural History Museum’un bir parçası olarak sunulmaya başladı. Dünyanın evrimini neredeyse birebir yaşatarak konuya en uzak ziyaretçileri bile etkilemeyi başaran Earth Galleries kolleksiyonunda; içinden geçilebilen dönen bir dünya maketi, ziyaretçilere bir depremin ya da volkanik patlamanın nasıl bir yıkıma yol açacağını gösteren ‘The Power Within’ (İçteki Güç) odası ve dünyanın tarihini resimleyen ve geleceğini sorgulayan ‘From the Beginning’ (Baştan İtibaren) odası ilk olarak dikkati çekenlerdendir.

Genelde giriş kata dağılmış olan Life Galleries’in her odasında ayrı bir konu işlenmiştir. Bunlar arasında dinozorlar, bir doğum simulasyonunun evre evre gözlemlenebildiği ‘Human Biology Hall’ (İnsan Biyolojisi Salonu), gerçek boyuttaki maketiyle herkesi büyüleyen mavi balina maketinin bulunduğu ‘Discovering Mammals’ (Memelileri Keşfedelim) odası, balıklar ve deniz omurgasızları, ‘Creepy Crawlies’ (Ürkütücü Sürüngenler) ve İngiliz doğa tarihi ve ekolojisi en fazla ziyaretçi toplayan odalardır.

Halen çalışmaları sürdürülen ve 2005 yılı başında ilk bölümü açılan Darwin Centre’ın (Darwin Merkezi) ise, gösterimdeki tüplerde muhafaza edilmiş organizmalar ve neredeyse her gün yapılan ve bir konuk bilim adamının tartıştığı, internetten de yayınlanan evrim tartışmalarıyla müzenin yakın gelecekte en fazla ilgi çekecek bölümü olacağı hesaplanmaktadır. Charles Darwin’in Beagle seferinden topladığı türlerin yanı sıra dünyanın çeşitli yerlerinden yapılan bağışlarla da zenginleşen merkez, yedi katın tamamı açıldığı zaman bilimin arka mutfağını merak edenler için bulunmaz bir hazine görevi taşıyacaktır.

Her ne kadar girişte bulunan ‘Discovery Centre’ (Keşif Merkezi) siz müzeyi gezerken, çocuklarınızla ilgilinmeyi teklif etse de Natural History Museum, gerek içeriği gerekse neredeyse tamamının interaktif olması nedeniyle ailece tecrübe edilmesi gereken bir deneyim bizce. Eğer gördükleriniz hakkında bir yandan da detaylı bilgi almak istiyorsanız gün içinde 14 kere tekrarlanan keşif turlarına katılabilme imkanı sağlayan müzeye vaktiniz müsaitse bir tam gün ayırmanızı öneririz son olarak.

WEB: www.nhm.ac.uk
ADRES: Cromwell Road, London SW7 5BD
www.streetmap.co.uk/streetmap.dll?Postcode2Map?code=SW7+5BD
TEL: +44 (0)20 7942 5000
YAKIN İSTASYON: South Kensington
FİYAT: Özel sergiler dışında ücretsiz
SAATLERİ: Pazartesi-Cumartesi: 10-17:50, Pazar: 11-17:50 (24-26 Aralık arası,1 Ocak’ta ve milli bayramlarda kapalı)