Borough Market

Borough Pazarı

Nehir kenarının en önemli turistik noktalarından biri olan Borough Market, merkezin en tanınmış toptan ve perakende yiyecek pazarıdır. Marketin toptancı bölümü hafta içi her gün hizmet verirken turistlerin uğrak yerlerinden biri olan perakende kısmı sadece Cuma ve Cumartesi günleri açılmaktadır.

Adı tarih kitaplarında ilk kez 11. yüzyılda anılmaya başlayan ve St Margaret’s kilisesinin bahçesinde kurulmaya başlayan Borough Market’a, 16. yüzyıl ortalarında II. Charles tarafından kraliyete bağlı bir kimlik kazandırılmıştır. 1754 tarihinde kapsamı bir hayli gerilediği için yörenin trafiği olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle parlemento kararı ile kurulması yasaklanan pazar, müdavimlerin ve esnafın diretmesiyle bugünkü yerinde kurulma izni almıştır. 19. yüzyıldan itibaren stratejik konumu nedeniyle Londra’nın en önemli yiyecek pazarlarından biri haline gelen Borough Market, bugün ticari olmaktan daha çok turistik bir kimlik taşımaktadır.

Son birkaç yıldır popülaritesi artan pazar, İngiliz televizyon dünyasından ünlülerin, sanatçıların uğradığı bir yer haline gelmiş, Bridget Jones’ Diary (Bridget Jones’un Günlüğü - 2001); Lock, Stock and Two Smoking Barrels (Ateşten Kalbe, Akıldan Dumana - 1998) ve Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Harry Potter ve Azkaban Tutsağı - 2004) gibi filmlere çekim mekanı olarak da ününü pekiştirmiştir.

Dünyanın yeniden keşfettiği ve fast-food besin tüketimini minimuma indirmeyi öngören “sağlıklı beslenme”yi destekleyen bir pazar olan Borough Market, İngiltere’nin her köşesinden ve Avrupa’dan gelen yiyecek üreticilerini ziyaretçileriyle buluşturmaktadır. Organik sebze ve meyvelerden, Fair Trade yani Gümrük vergisiz ürünlerin yer aldığı kahve, zeytin ve peynir standlarına, değişik yörelerden getirilen ekmeklere kadar farklı türden besinler, her hafta Borough Market’ın 60 standında yerlerini almaktadır.

Son olarak hatırlatmakta fayda var; diğer bütün turistler gibi, “önce tadına bak, ondan sonra istersen satın al” düsturunu benimseyen pazardan, eli boş ama karnınız tok olarak olarak çıkmanız neredeyse işten bile değil!

WEB: www.boroughmarket.org.uk
E-MAIL: chiefexec@boroughmarket.org.uk
ADRES: 8 Southwark Street London SE1 1TL
www.streetmap.co.uk/streetmap.dll?Postcode2Map?code=SE1+1TL
TEL: +44 (0)20 7407 1002
YAKIN İSTASYON: London Bridge
FİYAT: Ücretsiz
SAATLERİ: Cuma 12:00-18:00, Cumartesi 09:00-16:00.