Imperial War Museum

Emperyalizm Savaş Müzesi

Imperial War Museum, ilk olarak, 1917 yılında Londra’nın güneyinde bulunan Crystal Palace semtinde Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenlerin anısına kurulmuştur. 1936 yılında semtte çıkan yangınla ortadan kalkan müze, aynı yıl, Lambeth’da bulunan ve 1930'da Surrey’e taşınan Bethleham Psikiyatri Hastanesinin yerine yerleştirilmiştir.

Savaş Müzesi, genel olarak ele alındığında ülkenin 20. yüzyıl boyunca savaş alanındaki tutumunu sergilemektedir. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’na ait önemli belgelerine yer vermesinin yanı sıra, savaşların toplum üzerinde nasıl bir sosyal çöküntü yarattığını ve savaş araçlarının teknolojik değişimini birinci elden belgelerle gözler önüne sermesi açısından atlanılmaması gereken bir müzedir.

Tanklar, uçaklar, bombalar ve diğer silahların gösterimde bulunduğu müzede savaş dönemi sansür, kısıtlı yiyecek izni ve soğuk savaş gibi sosyolojik detaylara da yer verilmektedir. Ziyaretçilerine, simülasyon yardımı ile bir hava saldırısını birebir yaşama imkanı veren müze böylece savaşın korkunç yüzünü, savaşı gerçekten yaşamamış olan jenerasyonlara göstererek bundan feyz almaları gerektiğinin altını çizer adeta.

Savaş zamanı hazırlanan radyo programlarından bölümler, savaşla ilgili filmler, savaş yazını, 6 milyona yakın fotoğraf, haritalar ve 30 bin savaş posterinin bulunduğu arşivi birinci katında sergileyen müzenin üst katında ise ‘savaş sanatı’na yer verilmektedir. Paul Nash, Graham Sutherland gibi sanatçıların savaş içerikli resimlerinin yer aldığı bu katta ayrıca 13 yaşından küçüklerin giremediği detaylı bir Yahudi Soykırımı (Holocaust) sergisi bulunmaktadır.

İlgilendiği alan oldukça dar olmasına rağmen sürekli kendisini güncelleyen müze, İngiliz güçlerinin katıldıkları bütün ordu faaliyetlerini (son olarak 1991 Körfez Savaşı’nı da dahil ederek) bünyesine eklemeye çaba göstermektedir. Film gösterimleri, konuşmalar ve süreli sergilerle takipçilerinin ziyaretlerini arttırmaya dikkat eden Imperial War Museum, 6 milyon fotoğraf ve 30 bin uluslararası savaş posterlik arşiviyle kendi alanında dünya üzerinde hatırı sayılı bir yere sahiptir.


WEB: www.iwm.org.uk
ADRES: Lambeth Road, London S1 6HZ
www.streetmap.co.uk/streetmap.dll?Postcode2Map?code=S1+6HZ
TEL: +44 (020) 7416 5397
YAKIN İSTASYON: Lambeth North, Elephant & Castle, Waterloo
FİYAT: Özel sergiler dışında ücretsiz
SAATLERİ: Hergün 10-18:00 (24-26 Aralık arası, Resmi Tatillerde ve 1 Ocak’ta kapalı)