V&A Museum of Childhood

V&A Çocukluk Çağı Müzesi

Adından da anlaşılacağı gibi çocuklara ve içlerindeki çocuğu henüz yitirmemiş büyüklere yönelik bir müze olan Museum of Childhood, en başta Victoria & Albert Museum’un bir parçası olarak ortaya çıkmıştır. South Kensington’da müzenin çocuklara yönelik bir parçası olarak ziyaretçi karşısına çıkan kolleksiyon, müzenin yenilenme sürecinde, 1872 yılında Galler Prens ve Prensesi’nin de katıldığı muhteşem bir açılış töreni ile bugünkü yeri olan Bethnal Green semtinde çocukların beğenisine sunulmuştur.

En başta sadece bir resim sergisi görünümünde olan Museum of Childhood, 1920’lere gelindiğinde zamanın tanınmış küratörü Arthur Sabin’in katkılarıyla okulların gezi düzenlediği ve çocuklarla ilgili workshop’ların yapıldığı kültürel bir yapı kimliği kazanmıştır. Tabanındaki mozaikleri Bethnal hapisanesinde bulunan kadın mahkumlar tarafından yapılan müzede, 1974’ten itibaren oyuncaklara ağırlık verilmeye başlanmış; değişik ülkelerden getirilen oyuncaklar ve başka müzelerden toplanan konuyla ilgili objeler, çocukların da dahil olabilecekleri interaktif bir şekilde müzedeki yerlerini almaya başlamışlardır.

Günümüzde Museum of Childhood kolleksiyonu; oyuncak ayılar, taş ve poselen bebekler, kuklalar, model trenler, kurşun askerler, karton oyunlar, kostümler ve anaokulu eşyalarından oluşmaktadır. Müzede, bir kısmı kraliyet tarafından bağışlanmış olan 40’ın üzerinde bebek evi bulunmaktadır. Ayrıca, her ne kadar, genelde bakıldığında bir oyuncak müzesi görünümüne sahip olsa da, ‘’çocukluğun sosyal geçmişini’’ resimleyen sergilere de yer verilmektedir Museum of Childhood’da. 17. yüzyıldan itibaren çocukların gelişim süreçlerinden 1960’lardaki ergen ayaklanmalarına kadar birçok tarihi detayı arşivlerden takip edebileceğiniz müzede çeşitli dönemlerde farklı ülkelerin çocuklarının giydiği kostümlere de yer verilmektedir.

Museum of Childhood’da adının gerektirdiği üzere bir çocuğun eğlenceli vakit geçirmek için aradığı herşey bulunmaktadır. Çocuğunuz, alt katta hemen müze dükkanının bitiminde karton oyunlarla oynarken, müzenin çeşitli bölümlerine serpiştirilmiş ve 1 pound’la çalışan oyun kutularıyla ilgilenirken, üst katta bulunan aktivite köşesindeki kostümleri denerken ya da model trenlerin başında vakit geçirirken siz de kafetaryada gönül rahatlığıyla bir kahve içebilirsiniz. Eğer çocuğunuz çok küçükse yumuşak oyuncaklar bölümüne bırakabilir, eğer çocuğunuz İngilizce anlayacak kadar büyümüşse, hergün saat 3 ile 4 arasında yapılan masal dinletilerine katılabilirsiniz. Bu arada, çocuğunuza müzenin dükkanında çok fazla harcama yapmama sözü verdirtmenizi tavsiye ederiz.

WEB: www.vam.ac.uk/vastatic/nmc
ADRES: Cambridge Heath Road London E2 9PA
www.streetmap.co.uk/streetmap.dll?Postcode2Map?code=E2+9PA
TEL: +44 (020) 8980 2415
YAKIN İSTASYON: Bethnal Green
FİYAT: Özel sergiler dışında ücretsiz
SAATLERİ: Pazartesi-Perşembe, Cumartesi-Pazar: 10-17:50 (24-26 Aralık arası ve 1 Ocak’ta kapalı)