Camden Market

Camden Pazarı

Londra’ya gelen turistlerin, ‘mutlaka ziyaret edilecekler’ listesinde dördüncü sırada yer alan Camden pazarı, turistik amaçlı gelenlerin yanı sıra alışveriş amaçlı gelen ziyaretçilerine de unutamayacakları bir deneyim yaşatır.

Farklı ülkelerin tadlarına yer veren yemek standlarından antikacılara, ikinci el giysi dükkanlarından tasarımcı kolleksiyonlarına birbirinden çok farklı tüketici gruplarına hitap etmeyi başaran Camden’a, bu tür sokak alışverişinden hoşlanmasanız da, sırf ancak belgesellerde karşınıza çıkabilecek marjinal yaşam tarzını gözlemleyebilmek için bile uğramak Londra deneyimizinize ilginç ve güzel bir renk katacaktır. Unutmayınız ki, tamamen farklı ve birbirine zıt kültürlerden gelip anlaşılmaz bir uyum içinde birlikte yaşayan Camden ahalisinin soluduğu rutubet, tütsü, curry ve “tütün” kokan havasını siz de solumadan Londra’yı tam anlamıyla yaşamış sayılmazsınız.

Camden Market, birkaç pazarın biraraya gelmesinden oluşmaktadır. Kanalın hemen yanından başlayan Camden Lock Market (Camden Kanal Havuzu Pazarı), 1974 yılından itibaren kurulmaya başlamıştır ve sinema posterleri, ikinci el t-shirtler, tütsü çeşitleri türünde eşyalar satan dükkanlarıyla, İstanbul’da bulunan Atlas Pasajı’nın birkaç kat büyümüş halini andırmaktadır. Hem Lock Market, hem de eskiden yarış atlarına ahır görevi gören ve günümüzde İngiliz alternatif modasının merkezi olarak kabul edilen Camden Stables Market (Camden Ahır Pazarı) henüz turistler keşfetmeden önce de burada yer aldığı için hafta içi de açıktır.

Özellikle turistleri hedefleyen Camden Canal Market (Camden Kanal Pazarı) ise sadece haftasonları açılır ve bütün haftasonu boyunca dünyanın birçok yerinden gelen insanların akınına uğrar. Hint körilerinden Japon sushilerine, Afrika’nın pek de çekici olmayan yağlı ve baharatlı mutfağından Meksika tacolarına kadar çeşitli yörelerin farklı tatları ve kokularını barındıran yemek standlarıyla sizi karşılayan kanal pazarı, sıkışık yollarına yerleştirilmiş ve büyüklerimizin ‘incik boncuk’ olarak nitelendireceği gereksiz ama çok çekici ve birbirinden renkli eşyaların satıldığı tezgahlarıyla sizi, hiç aklınızda olmadığı halde, bozuk paralarınız saymaya zorlar.

Bilgisayar mikroçiplerinden yapılmış lambalar, yüz yıl boyunca yanacağı iddia edilen mumlar, konserve kapaklarını düzleştirilerek hazırlanan çantalar, biriktirilmiş atıkların işleme sokulduktan sonraki hallerinin şekillendirilmesiyle ortaya çıkan melek figürleri gibi hayatta varlığından haberdar olmadığınız garip ikonlarla sizi tanıştıran Camden Canal Market’ın asıl eksperi olduğu konu ise giyimdir. Eğer sizin de gardrobunuzda ikinci el ya da retro giysiler ağırlıktaysa, bu pazar sizi ziyadesiyle memnun edecek geniş bir arşive sahiptir. Japon turistlerin akın ettiği, buram buram naftalin kokan bu giyim dükkanları, alışveriş amacıyla gelen ziyaretçilerine heyecanlı anlar yaşatır.

Camden Market’ın kendine özel birbirinden renkli dükkanları da, en az tezgahları kadar ilgi çekicidir. Turistik semtlerde bulunması zaruri olan dükkanların yanı sıra, sadece Camden’da bulunan ve Camden’ın her daim genç kalan bohem karakterini yansıtan bu dükkanlar, çeşitlilikleriyle başlı başına bir turistik ziyafet oluştururlar.

Diğer bir yandan da önemli bir müzik merkezi olan Camden Market, şehirde punk, goth, rave ve trans gibi ekollerin yaşatıldığı tek semttir ve profesyonel ve amatör birçok sanatçının sahne aldığı konser merkezlerini de sokakları arasında barındırır. Son yıllarda adları sık sık duyulan büyük gece kulüpleri Camden Market civarında yer almaktadır.

Özetlemek gerekirse Camden Market; sanatla marjinalliğin, çok kültürlülükle karmaşıklığın, renklerle kokuların birbirine karıştığı önemli bir merkezdir ve Londra’yla ilgili her turistik plana dahil edilmesi gerekir. Pazarı haftasonu ziyaret etmek isteyenlere mekana ulaşmak için metro yerine otobüsleri kullanmalarını öneririz. Birçok kişi, daha kolay olması açısından metroyu kullanacağı için bu giriş ve çıkışlarda soruna yol açmakta ve bu da sizin çok da kısa olmayan bir süre yerin altında beklemenize neden olmaktadır. Eğer illa ki metroyu kullanmak isterseniz Camden’a en yakın semt olan Mornington Crescent’ta inmenizi tavsiye ederiz.Yine de trafik sorununu halletmeniz, her metrekareye gereğinden ve olabildiğinden çok daha fazla insan düşmesinin önüne geçebilmenize yardım olamaz.

WEB: www.camdenlock.net
E-MAIL: info@bestofcamden.co.uk
ADRES: Camden Lock, Chalk Farm Road NW1 8AF
www.streetmap.co.uk/streetmap.dll?Postcode2Map?code=NW1+8AF
TEL: +44 (0)20 7284 2084
YAKIN İSTASYON: Camden Town, Camden Road, Mornington Crescent, Chalk Farm
(Camden Town istasyonu yaz aylarında Pazar günleri belirli bir saatten sonra kapatıldığı için alternatif istasyonları tercih etmenizi öneririz)
FİYAT: Ücretsiz
SAATLERİ: Cumartesi-Pazar 10:00-18:00 arası, Dükkanların belirli bir kısmı Salı’dan Pazar’a 10:00-18:00 arası açık.