Portobello Road Market

Portobello Yolu Pazarı

Portobello Road Market, dünyanın en zengin ve ismi en bilindik pazarlarından biridir. Standlarında yer alan ikinci el antikalarıyla uluslararası bir üne sahip olan Portobello Road, aynı zamanda Londra’nın en fazla ziyaret edilen on merkezinden biridir. Bu yüzden, antikalara ilgi duymayanlar bile, sırf bu nedenle dünyanın çeşitli yerlerinden gelen insanları gözlemlemek amacıyla da olsa Portobello’ya uğramadan dönmezler.

Pazar, Portobello adını, 1793 yılında İngiliz amirali Edward Vernon’un koloni savaşları sırasında günümüz Panama’sında bulunan ve gümüş ithalatı ile geçinen Puerto Bello adlı kasabayı ele geçirmesi ve bu başarısını anımsatması amacıyla ülkede bulunan bir sokağa bu güzel kasabanın adını vermek istemesiyle almıştır.

Portobello Road’un bugünkü görünümünü alması için ise Viktorya dönemini beklemesi gerekmiştir. 1850 yılından önce Portobello çiftliği ve Kensal Green semtini birbirine bağlayan orkidelerle kaplı bir yol görünümünde olan Portobello Road, 19. yüzyılın ikinci yarısında Paddington ve Notting Hill adlı zengin tabakadan insanların, sanatçıların ve yazarların malikanelerinin bulunduğu semtlerin tam ortasında kalınca değeri artmıştır. 1864 yılında tamamlanan Hammersmith and City Line’a bağlı olan Ladbroke Grove istasyonu da yolun popülerleşmesine yardımcı olmuş, orkideler yerini tuğla yapılara bırakmıştır. Günümüzde ise Portobello, hem pazarı hem de farklı kültürlerden topluluklara ev sahipliği yapması nedeni ile Londra merkezin batısındaki popüler noktalarından biri halini almıştır.

Aslında birbirine geçmiş dört pazarın biraraya gelmesiyle oluşan Portobello Road Market’ta iki binin üzerinde stand bulunmakta ve Notting Hill metro istasyonuna yakın olan girişinde antikadan mücevhere, dünyanın değişik yerlerinden gelen bozuk paralardan tablolara, gümüş takımlarından sadece kolleksiyoncuların ilgisini çekebilecek antik malzemelere kadar, diğer pazarlarda bulamayacağınız türde eşyalara yer verilmektedir.

Pazarı devam ettiğinizde, antikacıları şık bar, restaurant ve kafelerin takip ettiğini görürsünüz. Kafelerin hemen arkasından ise sağlı sollu dizilmiş meyve ve sebze tezgahları başlar. Her ne kadar buradaki ürünler şehirde bulacağınız en fahiş fiyata sahip olsalar da, çoğunun organik ve egzotik olması ve ziyaretçinin bunu karşılayabilecek bir güce sahip olması düşünülerek, prestiji bozmaması amacıyla günün sonunda kalan çürük meyveler bile ‘akşam pazarı’ adıyla ucuza satılmayıp çöpe atılır. Pazarın bu bölümü ayrıca, Julia Roberts-Hugh Grant romantik komedisi Notting Hill’e adını vermesi açısından da özel bir önem taşır.

Meyve-sebze tezgahlarının hemen gerisinde, ise karşınıza çıkan köprünün gerisinden itibaren Portobello Road’un bit pazarı başlar. Camden Town pazarını anımsatan bu kısımda yine retro kıyafetlerden plaklara, ikinci el kitaplardan takılara kadar farklı türden eşyalara ve değişik ülkelerin mutfaklarından örneklerin sunulduğu standlara yer verilmektedir. Şehirdeki en başarılı Portekiz yemek dükkanları da, yine pazarın bu kısmında bulunmaktadır.

Pazara en son eklenen bölüm ise, civar halkın sanata karşı ilgisini geliştirmesine destek olması amacıyla Portobello Road’a bağlı olan Tavistock Piazza yakınlarında kurulan El Sanatları bölümüdür.

Yusuf Islam’ın Cat Stevens’ken adına şarkılar yazdığı Portobello Road Market, haftanın her günü açık olmasına rağmen en renkli görüntüler, antikacılar bölümünün de dahil olduğu Cumartesi günlerinde ortaya çıkar. Ama eğer zamanınız kısıtlıysa, cumartesi gününüzün yarısını Portobello Road’a, diğer yarısını da Camden Town’a ayırarak bir güne birbirinden tamamıyla farklı birçok kültürü birden sığdırabilirsiniz.

Son olarak, Portobello’dan antika alıp Türkiye’ye götürme düşüncesinde olanlara küçük bir hatırlatma yapalım; en zayıf görünen tezgahın sahibi bile aslında işinin ehli olduğundan pazarlık yaparak ucuza getirme olasılığınız sıfır denecek kadar azdır.

WEB: www.portobelloroad.co.uk
E-MAIL: mailto:hyde@royalparks.gsi.gov.uk
ADRES: Portobello Road, London W11
www.streetmap.co.uk/streetmap.dll?Postcode2Map?code=W11+2DY
TEL: +44 (0)20 7229 8354
FAKS: +44 (0)20 7243 3419
YAKIN İSTASYON: Notting Hill Gate, Ladbrokes Grove
FİYAT: Ücretsiz
SAATLERİ: Meyve-sebze tezgahları Pazartesi-Çarşamba 08-18:00, Perşembe 09-13:00, Cuma-Cumartesi 08-19:00; Antikacı standları Cumartesi 04-18:00; Bit pazarı 08-17:00. (Resmi tatiller, Noel günü ve Boxing Day kapalı - Açılış ve kapanış saatleri hava durumu ve mesimlere göre değişiklik gösterebilir)