National Portrait Gallery

Ulusal Portre Galerisi

National Portrait Gallery, 1856 yılında dönemin tanınmış İngiliz kadın ve erkeklerinin portrelerini sergilemek amacıyla Philip Henry Stanhope’un (1805-1875) Lordlar Kamarası’na geçip böyle bir fikir ortaya atmasıyla kurulmuştur. Stanhope’un kendi sözleriyle “bu öyle bir galeri olmalıdır ki, İngiliz tarihinde askeri, sanat, edebiyat ya da bilim alanında başarı kazanmış her kişinin orijinal bir portresi bu galeride bulunmalı ve diğer nesiller bu insanları birebir görerek tanımalıdır”. Bu yüzden burada sergilenen eserlerin sanattan çok tarihi bir değer taşıması ilk kriter olarak belirlenmiş ve kolleksiyona giren ilk portre William Shakespeare’inki olmuştur.

Günümüzde galeri, kendi türünde dünyadaki en geniş kolleksiyona ev sahipliği yapmakta ve ülkenin tarihini ve kültürünü yaratmış ve hâlâ geliştirmeye devam kişilerin portrelerini ziyaretçilerine ulaştırmaktadır. Christian, Duveen ve Ondaatje adlarında üç bölümden oluşan galeride hali hazırda gösterimde bulunan (sezonluk sergiler dışında) 10 bin çalışma ve bir o kadar da geniş bir arşiv bulunmaktadır. Galeri, sürekli yenilenen sergileri, ünlü konuşmacıların katıldıkları seminerleri ve yeni sanatçıları desteklemek amacıyla her yıl düzenlenen portre yarışmasıyla şehir merkezinin en dinamik kültürel mekanlarındandır.

2003 yılı başında Fransız Devrimi ve Reform Dönemi arasındaki dönemden 130 çalışmanın sergilendiği dört yeni galerinin açılmasıyla daha da genişleyen National Portrait Gallery, yine aynı yılın sonunda açtığı Ondaatje kanadında, VII. Henry ile I. Elizabeth dönemleri arasında (1485-1603) ülkede hüküm süren Tudor Hanedanını resmeden Tudor Gallery (Tudor Galerisi), zemin katta bir seminer salonu, muhteşem Londra manzarası ve beklenmeyecek kadar hesaplı fiyatlarıyla dikkat çeken bir çatı restaurantı ve asma kattaki binada bulunan bütün kolleksiyona ulaşabileceğiniz sanal galeri odasını hizmete açmıştır. Yeri gelmişken eklemeyi ihmal etmeyelim; şayet siz de detaylar ayrıntıda gizlidir diyen turistlerdenseniz, galerinin sanal arşivlerini hazırlamakta kullandığı ve Portrait Explorer adını verdiği yazılıma dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Galerinin kendi arşivlerinin yanı sıra 250 bin çalışmaya daha erişim sağlayan yazılım sayesinde, portrenin hikayesini, oluşum sürecini, sanatçısı hakkındaki detaylı bilgiyi elde edebildiğini gibi, çalışmanın ekrandaki yüksek çözünürlükteki suretinden portredeki kişinin saçlarının tonlarından aksesuvarlarındaki detaylara kadar bütün özelliklerini takip edebilme şansını yakalıyorsunuz.

Salı günleri saat 15:00’da kolleksiyon ile ilgili ücretsiz konuşmalar, Perşembe günleri film gösterimleri, Cuma akşamları ise yine ücretsiz mini konserlerin verildiği galeriyle ilgili son olarak altını çizebileceğimiz nokta girişin hemen yanındaki hediyelik dükkanıdır. En az National Gallery’ninki kadar zengin olan dükkanda hem devam eden sergilerle ilgili promosyon malzemeleri, hem de geri dönerken ülkeyle ilgili kültürel bir hediye götürmeyi tercih edenler için fazlasıyla seçenek bulunmaktadır.

WEB: www.npg.org.uk
ADRES: St Martin's Place, London WC2H OHE
www.streetmap.co.uk/streetmap.dll?Postcode2Map?code=+WC2H+OHE
TEL: +44 (0)20 7306 0055
YAKIN İSTASYON: Leicester Square, Charing Cross
FİYAT: Özel sergiler dışında ücretsiz
SAATLERİ: Her gün: 10-18:00, Perşembe ve Cuma günleri 21:00’e kadar açık. (24-26 Aralık arası ve 1 Ocak’ta kapalı)