Victoria & Albert Museum

Victoria & Albert Müzesi

Genel olarak bakıldığında dekoratif sanatlar ve modayla ilgilenen Victoria & Albert Museum (ya da en bilinen adıyla V&A), 1852 yılında Museum of Manufacturers (Toptancılar Müzesi) adı altında Marlborough House binası içine kurulmuştur.

Kraliçe Victoria ve Prens Consort’un desteğiyle 1851 yılında açılan müzenin ana kolleksiyonu, Great Exhibition’dan (Muhteşem Sergi) satın alınmış olan ‘dekorasyon’ teması içine girebilecek objeler ve Government School of Design (Devlet Tasarım Okulu) öğrencilerinin çalışmalarından oluşmaktadır. Kısa sürede içeriği genişleyen, her dönemden ve stilden objelere yer vermeye başlayan müze, 1857’de bugünkü binasına taşınmış ve adı önce Museum of Ornamental Arts (Süsleme Sanatı Müzesi) sonra da South Kensington Museum (South Kensington Müzesi) olarak değiştirilmiştir. Sir Aston Webb tarafından tasarlanan müzeye 1909 yılında kraliçenin kendisi tarfından bugünkü ismi verilmiş, bilimle ilgili olan parçalar Science Museum (Bilim Müzesi) adını alarak başka bir binaya taşınmıştır.

Bugün 45 bin metrekarelik bir alana yayılmış olan V&A’nın dört katında 145 adet galeri bulunmaktadır. Heykel, mücevher, minyatür, cam, mobilya, silahlar, müzik enstrümanları ve kostümler gibi birbirinden çok farklı objelerden oluşan bir kolleksiyona sahip olan müze; Royal College of Arts (Kraliyet Sanat Okulu), çok geniş bir sanat kütüphanesi ve Indian Museum (Hint Müzesi) adlı eskiden var olan bir müzenin kolleksiyonunu da bünyesinde barındırmaktadır.

Müzenin içeriğine gelince, öncelikle müzede bulunan Sanat ve Dizayn galerilerinin, ziyaretçilere kolaylık olması açısından, tarih ve temalarına göre yerleştirilmiş olduğunu belirtmemiz gerekir. Örneğin Materials & Techniques (Materyaller ve Teknikler) galerisi objelerin hangi materyallerden oluştuğu dikkate alınarak düzenlenmiştir. Altı bölmeden oluşan Henry Cole kanadında V&A’nın sahip olduğu bütün tablolar, çizimler ve baskılara yer verilmiştir. 1500-1900 dönemleri arasındaki İngiliz dizaynını ziyaretçilere tanıtan British Galleries (İngiliz Galerileri) uzun bir restorasyon döneminin ardından 2001 yılında tekrar açılmıştır.

National Collection of Art of Photography’i de (Ulusal Fotoğraf Sanatı Kolleksiyonu) bünyesinde bulunduran müze, Canon sponsorluğundaki fotoğraf galerisindeki sergileri kısa aralıklarla yenilemektedir. Ayrıca müzenin çeşitli sergi salonlarında yıl içerisinde 2-3 kere yenilenen dekorasyon ve moda konulu sergilere yer verilmekte ve her Çarşamba günü bu sergilere yönelik sempozyumların yer aldığı geceler yapılmaktadır.

4 milyondan fazla parçanın bulunduğu kolleksiyonun en fazla ilgi çeken galerisi ise resepsiyonun hemen sağında kalan Cast Courts (Heykel Avlusu) başlıklı bölümdür. Özel sergiler için kapanan bu galeri, alçıdan yapılmış heykeller, kartonpiyerler ve mezar taşlarından oluşmaktadır. Yunan ve Roma uygarlıklarından seçilen önemli çalışmaların reprödüksiyonlarının sergilendiği bu galeride Mikelanj’ın Davut heykelini ve Donatello ve Verrocchio’nun çalışmalarını orjinal boyutlarında gözlemleyebilme imkanına sahipsiniz.

Bethnal Green’de bulunan V&A Museum of Childhood, Covent Garden’da bulunan Theatre Museum ve Wellington Museum’un da yönetimini elinde bulunduran V&A müzesini eğer şansınız varsa ayın son cumasında ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Her ayın son cuması, gösterimde bulunan bir sergiyle ilgili bir gece (Friday Late) düzenleyen V&A, canlı müzik, moda gösterileri, workshop’larla süslediği bu geceleri, müzenin girişi gibi hiçbir ücret beklemekten hazırlamaktadır.

WEB: www.nhm.ac.uk
ADRES: Cromwell Road, London SW7 2RL
www.streetmap.co.uk/streetmap.dll?Postcode2Map?code=SW7+2RL
TEL: +44 (020) 7942 2000
YAKIN İSTASYON: South Kensington
FİYAT: Özel sergiler dışında ücretsiz
SAATLERİ: Hergün: 10-17:45, Çarşamba günleri ve her ayın son Cuma’sı: 10-22:00. (24-26 Aralık arası ve 1 Ocak’ta kapalı)