British Museum

Britanya Müzesi

1753 yılında kurulan British Museum, hem İngiltere’nin hem de dünyanın en eski müzesidir. Müzenin kolleksiyonu, aynı zamanda Chelsea bahçelerinin de fikir babası olan Sir Hans Sloane hazırlanmıştır. Zaman içinde çeşitli bağış ve hediyelerle zenginleşen kolleksiyon, müzenin hacim olarak da genişlemesine neden olmuştur. 1847 yılında ise Robert Smirke tarafından kolleksiyonun bugün bulunduğu sütunlu binaya geçmesi sağlanmıştır. O tarihten bugüne kadar geçen süreç içerisinde ise müzenin parçaları çeşitli başlıklar alarak diğer müzelerin açılmasına vesile olmuştur.


Her ne kadar adı "İngiliz" olarak geçse de, müze içerik açısından evrensel bir kolleksiyona ev sahipliği etmektedir. Bugün müzenin 90 ayrı galeriye paylaştırılmış olan arşivinde 40 bine yakın kitap, 7 bine yakın el yazması eser, tanınmış ressam Albrecht Dürer’in orijinal eserleri, Mısır, Yunanistan ve Roma medeniyetlerinden antikalar, Orda ve Uzakdoğu Asya ve Amerika kıtasından çeşitli objeler bulunmaktadır. En son, 2001 yılında Sainsbury’s adlı şirketin yardımlarıyla "Etnografya" başlıklı kolleksiyona, Afrika Galerilerini ekleyen müze, başka kültürlerin orijinal eserlerinin bünyesinde bulundurması nedeniyle tarihinde birçok defa eleştirilere hedef olmuştur.

Kolleksiyonun en fazla ziyaretçi alan parçaları ise Mısır’dan getirilen orijinal mumyalar ve hiyeroglif örneklerinin yer verildiği Rosetta Taşı, Yunan savaşçı figürlerinin resmedildiği Partenon mermerleri ve Romalı savaşçıların resmedildiği ve gümüş paralar ve bir yemek takımından oluşan Mildenhall hazinesidir.

20. yüzyılın sonuna kadar British Library (İngiliz Kütüphanesi) de British Museum’un bünyesinde tutulmuştur. Fakat sonra, müzenin 250. yılını kutlamak amacıyla kütüphane bugünkü binasının bulunduğu Euston semtine taşınmıştır. 1997 yılında kütüphanenin ayrılmasıyla boşalan neredeyse bir dönümlük bölüme, mimar Sir Norman Foster’ın tasarımı olan ve ‘Great Court’ adı verilen ve ortasında çok büyük bir okuma alanı bulunduran, Londra’nın tamamiyle camla kaplanmış halka açık en büyük kapalı alanı inşa edilmiştir. Kendinizi çok büyük bir akvaryumda hissetmenize yol açan bu tasarım zaman içerisinde birçok Londra binasına ilham kaynağı olmuştur.

Dükkanlarında, hem sergilerle ilgili hem de kolleksiyonlarla bağlantılı hediyelik eşyaları bulabileceğiniz müzeyi en azından tarihine duyduğunuz saygıdan dolayı ya da ülkemizden “getirilen” tarihi eserleri incelemek üzere listenize koymanızı tavsiye ederiz.

British Museum
WEB: http://www.thebritishmuseum.ac.uk/
ADRES: Great Russell Street, London WC1B 3DG
www.streetmap.co.uk/streetmap.dll?Postcode2Map?code=WC1B+3DG
TEL: +44 (020) 7323 8000
YAKIN İSTASYON: Holborn, Russell Square, Tottenham Court Road
FİYAT: Özel sergiler dışında ücretsiz. Özel sergiler 16 yaş altı için ücretsiz.
SAATLERİ: Cumartesi-Çarşamba: 10-17:30, Perşembe-Cuma: 10-20:30, 24-26 Aralık arası ve 1 Ocak’ta kapalı