Hyde Park

Hyde Park

Hyde Park, Londra’nın belki de İngiltere’nin en tanınmış halka açık parkıdır. Merkezin en büyük parkı olan Hyde Park, Londra’nın kraliyete bağlı olan sekiz parkından birisidir. Serpentine Gölü tarafından ikiye bölünmüştür ve West Carriage Drive patikası ile Kensington Gardens ile birleştiği için çok geniş bir alana (2.5 km²) yayılmıştır.

Hyde Park arazisi 1536 yılında Kral 8.Henry tarafından, av alanı olarak kullanılmak üzere Westminister Manastırı papazlarından satın alınmıştır. O zamandan bu yana kraliyet parkları arasında yer alan Hyde Park, 17. yüzyılda 1.James tarafından halka açılmıştır. Bir süre soyguncuların ve düello için toplanan asillerin uğrak yeri olan park, daha sonra 2.George’un karısı Kraliçe Caroline’ın himayesine alınmış; bahçe işleriyle uğraşmayı çok seven Caroline parkı kısa zamanda ödüllü bir doğal merkez haline getirmiştir. Bot yarışları düzenlemek amacıyla Serpentine adlı yapay gölün oluşturulmasını da sağlayan Caroline’ın ardından 1851 yılında Hyde Park, endüstri, ekonomi ve askeri bir sergi olan Great Exhibiton’a (Muhteşem Sergi) ev sahipliği yapmıştır. Mimar Joseph Paxton tarafından, sırf sergi için Serpentine ve parkın Prince of Wales kapısı arasına kurulan cam bina Crystal Palace (Kristal Saray), serginin sona ermesiyle 1852 yılında güneydoğu Londra’ya taşınmış, 1936’da çıkan büyük yangında da haritadan silinmiştir.

Günümüzde Hyde Park, her ne kadar çevresi dünyanın en işlek caddeleriyle çevrilmiş olsa da, turistler ve ofis çalışanlar için şehrin merkezinde eşine rastlanamayacak bir vahadır. Londra’nın yürüme mesafesi en uzun parkı olan Hyde Park’ta, mevsim değişikliklerinin takip edilebildiği, alabildiğine uzanan doğal bitki örtüsünün, bahçelerin ve yaz aylarında sandal gezintisi yapılabilen gölün yanı sıra; Route du Roi (KralınYolu) adı altında, 3. William tarafından Kensington Palace (Kensington Sarayı) yakınlarına yerleştirilen bir de at yarışı pisti bulunmaktadır. 2004 yılında, Serpentine Gölü’nin güneyinde Galler Prensesi Diana’nın anısına bir köşe açılmış ve oval taştan bir çeşme yerleştirilmiştir.

Çocuklar için bir oyun alanı bulunan Hyde Park’ta, yaz aylarında Pazar günleri ücretsiz akşamüstü konserleri verilmektedir. Diğer yandan, Grand Entrance adı verilen parkın asıl giriş kapısının hemen gerisindeki geniş alanda, düzenli olarak dünyaca ünlü sanatçılar tarafından halka açık konserler düzenlenmektedir. Pink Floyd (1970), Red Hot Chilli Peppers (2004), Queen (1976), The Rolling Stones (1969), Roy Harper (1971) ve Jethro Tull (1968) bu isimlerden bazılarıdır. Ayrıca, efsanevi İngiliz grubu Beatles’ın 1964 tarihli Beatles for Sale albümünün çekimleri de Hyde Park’ta yapılmıştır.

Pazar sabahları, parkın kuzeydoğusunda, Marble Arch tarafında bulunan Speakers' Corner (Konuşmacının Köşesi) özgürce konuşmak isteyenlerin buluşma noktası olmaktadır. 1872 tarihli Özgür Düşünce yasası çerçevesince her tür düşüncenin rahatlıkla dillendirildiği köşe kimi zaman radikal gösterilere maruz kalmaktadır.

Her gün sabah tam 10.30’da, Household Cavalry adı verilen atlı süvariler grubu, Hyde Park kışlasıyla Buckingham Palace arasında ziyaretçilere Ortaçağ temalı gösteriler sunmaktadır. Kraliyet yıldönümlerinde ve diğer önemli günlerde, Dorchester Hotel’in karşısında bulunan Park Lane civarında 41 pare silah atışıyla başlayan merasimler düzenlenmektedir.

Hyde Park, bütün aile bireylerin ilgisini çekebilecek bir açık alandır. Bu tip bir açık alanın ücretsiz olması, parkı turistler için bir kat daha çekici hale getirmektedir.

WEB: www.royalparks.gov.uk/parks/hyde_park
E-MAIL: hyde@royalparks.gsi.gov.uk
ADRES: Rangers Lodge, Hyde Park, London. W2 2UH
www.streetmap.co.uk/streetmap.dll?Postcode2Map?code=W2+2UH
TEL: +44 (0)20 7298 2100
FAKS: +44 (0)20 7402 3298
YAKIN İSTASYON: Lancaster Gate, Marble Arch, Hyde Park Corner, Knightsbridge
FİYAT: Ücretsiz
SAATLERİ: Hergün 05:00’den geceyarısına kadar açık.