Au-pair'lerin Hak ve Sorumlulukları

Au-pair’in Karşılanması

İngiltere'ye au-pair olarak gidenler ülkeye varana kadar olan ulaşım, pasaport, vize gibi harcamalarından tamamiyle kendileri sorumludur. Au-pair’lerin İngiltere'ye geldiklerinde karşılanmalarını ise genelde ev sahibi aileler üstlenir. Ancak ‘Aile Anlaşması’nda karşılanma zorunlu olarak belirtilmediğinden uygulamada çok sayıda ailenin karşılama yapmadığı görülür. Bunun nedeni de genelde havaalanı ile ev sahibi ailenin oturduğu yer arasındaki uzaklık ya da au-pair’in iniş saatinin aile bireylerinin çalıştığı bir zamana denk gelmesinden kaynaklanmaktadır.

Ailenin au-pair’i karşılayamayacağı durumlarda, aileye ne şekilde ulaşabileceğinin ve ulaşım şeklininin belirtme görevini aile ve eğer başvuru bir acenta tarafından yapılmışsa o acenta üstlenmektedir.

Au-pair’in Görev ve Sorumlulukları

İngiltere’de au-pair’lik yapmak isteyen adaylarda aranan en önemli özellik, yanında kalacakları ailenin çocuklarıyla iyi diyalog kurmaya ve çalışma programları dahilinde onlarla birebir ilgilenmeye istekli olmalarıdır.

Au-pair’lerin, bakımını yardımcı olmak amacıyla gittiği ailenin çocuk ya da çocukları için yapılması gereken işler, ana hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir; sabah çocukların uyandırılması, formalarının giyilmesine yardımcı olunması, kahvaltılarının hazırlanması ve zamanında bitirilmesine yardımcı olunması, okula götürülmeleri, okuldan alınmaları ve ayrıca aile tarafından belirtilmiş olan diğer aktivitelere götürülmeleri, gerektiğinde ev ödevlerinde yardım edilmesi, yıkanma ve diğer öğünlerinde ihtiyaç duydukları yardımın sağlanması, yataklarının yapılması, çamaşırlarının yıkanması ve ütülerinin yapılması...

Au-pair’ler bakımı üstlenilen çocuklarla ilgili görevler dışında ev sahibi aileye haftada maksimum 25 saat, günde 5 saatlik bir süre için hafif ev işleri ve çocuk bakımında yardımcı olmak durumundadır. Bu tip gündelik ev işleri ise; yemeğin hazırlanması ve gerektiğinde pişirilmesi, bulaşık makinesinin doldurulup boşaltılması, toz alınması, ortak kullanım alanlarının derli toplu tutulması şeklinde özetlenebilir. Bunlara ek olarak, ev sahibi ailenin haftada iki akşam baby-sitting istemeye hakkı bulunmaktadır.

Çalışma saatlerinin düzenlenmesi çocukların okul ve au-pair’in İngilizce kurs saatleri ile doğru orantılı olmalıdır. Okul tatili dönemlerinde ise aileler tarafından au-pair’in çocuklara daha fazla saat ayırması istenebilir. Böyle bir durumda yapılacak olan ödeme fazla çalışılan saatleri karşılayacak şekilde olmalıdır.

Au-pair’in uluslararası telefon görüşmeleri, giyim gibi kişisel harcamaları ve izin günlerindeki yemek masrafları kendisine ait olacaktır.

Ev sahibi aileler au-pair’lerinin İngiltere'de bulunma maksadının sadece ya çocuk bakmak ya da para kazanmak değil, öncelikle İngilizce eğitimi almak olduğunun bilincindedirler. Bu yüzden evdeki sorumluluklarını aksatmamaları kaydıyla, bir yandan da dil okuluna devam etmelerine sıcak bakacaklardır.

Ev Sahibi Ailenin Beklenti ve Sorumlulukları

Au-pair programına katılan ailelerin, Birleşik Krallık vatandaşı ya da sürekli oturum iznine sahip kişiler olmalarına ve özellikle au-pair’in dil gelişimine yardımcı olabilmesi açısından evde başlıca konuşulan dilin İngilizce olmasına özen gösterilmektedir. Ev sahibi aile, adaptasyon döneminde misafirine gereken alakayı göstermeli, kendisini ailenin bir parçası gibi hissetmesi için olabildiğince çaba harcamalı ve au-pair’i aile yemekleri türünde sosyal aktivitelere dahil etmeye çalışmalıdır.

Ailelerin au-pair’e yaklaşımı ile ilgili bütün kurallar, programı kabul ettiklerinde imzalamış oldukları ‘Aile Anlaşması’nda kendilerine izah edilmektedir. Buna göre; ev sahibi aile, belli standartlardaki ısıtma ve havalandırma tertibatına sahip bir odayı sadece au-pair’in kullanımına tahsis etmek durumundadır. Ayrıca aile au-pair’in üç öğün yemeğini, konaklamasını ve ev içindeki tüm giderlerini karşılamak ve birlikte yaşadıkları süreç içerisinde au-pair’in güvenliğini tam olarak sağlamak mecburiyetindedir. Au-pair’in aile içinde göreceği herhangi bir zarardan tamamıyla aile sorumludur. Bu konuda çok hassas olan İngiliz hükümeti, herhangi bir aksilik gördüğünde yasalar çerçevesinde gerekli işlemleri yapmaktadır.

Bunun karşılığı olarak da ev sahibi aileler, güleryüzlü, güvenilir, düzenli, sorunlara olumlu yaklaşan, problem çözme yeteneği olan, yeni bir kültürü keşfetmeye hevesli, ev işlerinden anlayan ve hepsinden öte çocuklarla iyi iletişimi olan au-pair’lerle çalışmak isterler.

Ev sahibi ailelerin, au-pair ajanslarına gittiklerinde baktıkları özelliklerin başında sigara kullanmama, çocuk bakımı konusunda deneyimli olma ve İngilizceyi en azından derdini anlatacak düzeyde bilme gelmektedir. Au-pair talep eden ailelerde bulunan ebeveynler genelde bütün gün çalışmakta ve bu hızlı hayat tempolarından dolayı küçük yaştaki çocukları için gereken enerjiyi kendilerinde bulamamaktadırlar. Bu yüzden çocuklarını tüm gün bir kreş ya da ana okuluna göndermek yerine, hem onunla ilgilenecek ve oyun oynayabilecek hem de aynı zamanda ev işlerini organize edecek bir kişiye ihtiyaç duymaktadırlar ve işte bu noktada au-pair programı devreye girmektedir.

Evde bulunan çocuk sayısı genelde iki ya da daha fazla olmakta ve çocuk sayısına bağlı olarak au-pair’e verilmesi düşünülen günlük ev işleri oranında düzenleme yapılmaktadır.

Ev sahibi ailelerin yaşadıkları alanlar genelde şehir merkezinin kamaşıklığından uzakta bulunan meskun yerleşim merkezleri ya da banliyöler olmaktadır. Yine de au-pair’ler, kaldıkları yerlerdeki toplu taşım imkanlarına ve kütüphane, alışveriş merkezi, tiyatro, sinema, park, kurs gibi sosyal aktivite merkezlerine rahatlıkla ulaşabilmektedirler.

Ailelerin önem verdiği diğer bir konu da, au-pair adaylarının kendilerini mümkün olduğunca uzun süreli kalmaya göre ayarlamasıdır. Çocuklarının yavaş yavaş alışmaya başladığı süreçte au-pair'in geri dönecek olduğunu bilinmesi ailelerin başka seçeneklere yönelmesine yol açmaktadır. Bu nedenle sadece yaz dönemi için au-pair olmak isteyen adayların yerleştirilme ihtimali diğerlerine nazaran daha az olacaktır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi ev sahibi aileler au-pair olarak gelen misafirlerinden çocuk bakımı dışında bazı ev işleri de talep etmektedir. Bu işlerinin arasında ütü, toz almak, elektrik süpürgesi ile temizlik yapmak, yatakları düzenlemek, banyoyu temizlemek gibi basit günlük ev işleri gelmektedir. Aileler au-pair’lerden ağır işler yapmanızı istememekte ve ayrıca önceden kararlaştırılan program au-pair’lerin bilgisi olmadan değiştirilememektedir.

Au-pair’ler kanunlar çerçevesinde belirtildiği üzere haftada en fazla 25 saat çalıştırılabilirler. Çalışma saatleri dışında kalan zaman diliminde ise au-pair’ler tamamiyle özgürdür. Ailenin önceliklerine göre belirlenecek ve 48 saate karşılık gelen izin günlerinizde ailenin sizden herhangi bir şey talep etme hakkı olmamaktadır. Buna ek olarak ev sahibi aile 6 aydan sonra au-pair’e bir-iki hafta ücretli izin vermekle yükümlüdür.

İngiltere'de au pair'lere haftada yasal olarak en az 55 pound cep harçlığı ödenmektedir. Ailenin verdiği bu harçlık, ailenin mali durumuna ve au pair ile kurdukları iletişim seviyesine bağlı olarak değişmektedir.

Ev sahibi aile, İngilizce eğitimi için gerekli olan araştırmada au-pair’e yardımcı olmak ve uygun koşullarda bir dil okulu bulmakla yükümlüdür. Aksi kararlaştırılmadıkça gideceği dil okulu giderlerini karşılamak ise au-pair'in sorumluluğundadır.

Son olarak herhangi bir anlaşmazlık durumunda au-pair’le olan anlaşmalarını feshetmek isteyen aile bunu en az iki hafta öncesinden au-pair’e ve çaliştıkları acentaya duyurmak ve yine bu süreç içersinde au-pair’i misafir etmeye devam etmek zorundadır. Bunun yanı sıra evinde kaldığı aile ile sorun yaşayan au-pair’ler de bağlı oldukları acentayla iletişime geçerek Göçmenlik Kuralları'na uyduğu sürece başka bir aileye geçiş yapabilmektedirler.

Çalışma Saatleri ve Boş Zamanlar

İngiltere Çalışma Bakanlığı, au-pair'lerin ülkedeki çalışma koşullarını, Department of Employment (Çalışma Dairesi) bültenleriyle kesin kurallara bağlamıştır. Bu kurallar gereğince au pair günde 5 saat olmak üzere haftanın 5 günü en fazla 25 saat çalışabilir ve daha yoğun çalışma saatlerini kabul etmeme hakkına sahiptir.

Yine de bu kuralı denetleme imkanı ve aksi uygulamaların cezai yaptırımı olmadığından pratikte hiçbir aile bu kurala bağlı kalmaz. Genelde au-pair'e haftada 2-3 yarım gün, 1-2 tam gün ve 3-4 akşam izin verilir. Ayrıca Bank Holiday gibi tüm İngiltere'de geçerli olan resmi tatil günlerinde au-pair’ler de izinlidir.

İngiltere'de bir senesini doldurduktan sonra her au-pair bir hafta süreli ücretli izin hakkı kazanır.

Dil Kursları

İngiltere’ye gitmeyi planlayan au-pair adaylarından İngilizce bilgisi koşulu aranmaz. Çok az İngilizce bilen hatta neredeyse hiç İngilizce bilmeyenlerin bile au-pair’liğe kabul edildikleri görülmektedir. Ancak, iletişim güçlüğünden dolayı bu durumda olan adaylar vakit kaybetmeden bir dil kursuna kayıt olmanın yolunu bulurlar. Au-pair’ler kurs ücretlerinden kendileri sorumludur, ancak ailenin en uygun eğitim kurumunu bulma ve kayıt işlemleri sırasında au-pair’e yardım etmesi beklenmektedir.

İngiltere'de İngilizce öğrenmek isteyenlere iki farklı dil kursu seçeneği sunulmaktadır; özel dil kursları ve devlet ya da kilise destekli resmi kurslar. Resmi kurslar ya ücretsizdir ya da çok düşük ücretli olmaktadır ve au-pair'ler genelde bu kurs tipini tercih ederler. Böylelikle ev sahibi ailenin vereceği cep harçlığı au-pair’lerin dil kursu masraflarına rahatlıkla yeter. Her ne kadar dil okulu masrafı au-pair’e ait olsa da, bazı aileler bu masrafı kısmen ve ya tamamen üstlenebilmektedirler.

Au-pair'ler ülkeye dil öğrenmeye gelen diğer öğrencilerin aksine haftada 4-6 saat arası gramer ağırlıklı dil eğitimi almayı tercih ederler. Kalan zamanlarında aile içinde de pratik yapılacağı ve özellikle İngilizce konuşulan bir ülkede yaşanıldığı gerçeği göz önüne alındığında gramer eğitimi için haftada alınacak olan bu 4-6 saatlik eğitim yeterli olacaktır.

Haftalık Cep Harçlığı ve Masraflar

İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın au-pairler için öngördüğü haftalık harçlık miktarı minimum 55 pound'dur. Kimi au pair'ler bu fiyatın üstünde cep harçlığı alabilir ancak genelde standartın üzerine çıkılmaz. Önceden belirlenen Au-pairlik ücreti haftalık olarak ödenmek zorundadır. Bu yolla au-pair haftada 25 saat çalışarak ayda 180-200 pound civarı cep harçlığı kazanır. Ev sahibi aile au-pair’e çalıştığı her ekstra saat başına ortalama 3-4 pound ek ücret vermek durmundadır.

Verilen bu cep harçlığı her ne kadar az gibi görülse, yemek ve konaklama ücretlerinin aile tarafından karşılandığı düşünüldüğünde İngiltere'de standart bir yaşam için yeterlidir ve istenirse ayda bir-iki defa sinemaya gitmeye, haftada bir gece dışarıya çıkmaya, ulaşım ücretine ve dil okuluna yetebilir.

Daha önce de belirtildiği gibi au-pair’in ev içinde yaptığı tüm masraflar ve aile ile birlikte çıktığı kısa ya da uzun süreli tatillerin tüm giderleri evsahibi aile tarafından karşılanır. Eğer aile yurtdışına bir seyahate giderse çocuklarla ilgilenmesi için au-pair’i de yanında götürebilir. Bu taktirde au-pair’in tüm harcamaları karşılamakla yükümlüdür. Eğer aile au-pair olmadan tatile gitmeyi tercih ederse au-pair’in haftalık ücretini, yemeğini ve konaklamasını sağlamak ya da kendi ülkesine tatile gitmesine izin vermek durumundadır.


Sağlık

İngiltere hükümetinin au-pair’ler için zorunlu tuttuğu bir sağlık sigortası koşulu bulunmamaktadır. İngiltere'de uygulanan Ulusal Sağlık Yasası, normal sağlık ihtiyaçlarında İngiliz vatandaşlarına ve AB üyesi ülke vatandaşlarına NHS'ten (Ulusal Sağlık Sigortası) ücretsiz tedavi ve teşhis olanağı sağlar. İngiltere’ye giden ve 6 aydan fazla kalma hakkı kazanan au-pair'ler de yanlarında kaldıkları ailenin sağlık sigortasından ücretsiz olarak yararlanır ve Türk au-pair'ler de hiç bir kısıtlama olmaksızın bu haktan faydalanabilirler. Yalnızca ameliyat gerektirecek tedaviler bu kapsama girmez. Ayrıca yine diş ve ilaç harcamaları da au-pair’e aittir.

İngiltere'de Au-Pair'lik

  • Au-Pair'lerin Hak ve Sorumlulukları
  •