İngiltere'de Au-Pair'lik

Bir kültür değişim programı olarak tasarlanan au-pair programı; yurtdışında dil öğrenimi görmek isteyen bir öğrenci adayının bir yandan dil kursuna devam ederken diğer yandan bir aile yanında kalarak ev işleri ve çocuk bakımında yardımcı olması ve karşılığında da masraflarını minimuma indirebilmesini amaçlamaktadır. Yurtdışında alınması planlanan dil kurslarını olabilecek en ekonomik ve güvenilir hale getirmek için tasarlanan au-pair programı, adayın yurtdışı deneyimini, gittiği ülkenin dilini ve kültürünü, günlük hayat tecrübesi kazanmak şeklinde yaşayarak öğrenebilmesi açısından da ayrı bir değer taşımaktadır.

İngiltere’de de temelleri Home Office'in (Büyük Britanya İçişleri Bakanlığı) 1973'te yayınladığı tebliğle atılan au-pair programı, ülkede kurulu bulunan 400'ü aşkın au-pair acentası ve onların au-pair almaya izin verilen ülkelerdeki temsilci ajansları vasıtasıyla yürütülmektedir. Genelde Londra’da kurulmuş olan bu ajanslar, ülkenin hemen her bölgesine yerleştirme yapabilmektedir. Au-pair sayısının en fazla olduğu bölgeler Sussex bölgesi, Londra, Birmingham ve İskoçya olarak belirlenmiştir.

İçişleri Bakanlığı, Ekim 1985'te yayınladığı bir başka tebliğ ise au-pair yerleştirmelerinin bugünkü çerçevesini çizmiştir. Uymanın zorunlu olduğu bu bağlayıcı düzenlemeler, Büyük Britanya Krallığı sınırları içinde kimlerin au-pair olabileceğini, au-pair kabul edecek ailelerin sahip olması gereken nitelikleri, au-pair'in çalışma saatleri ile verilecek harçlıkları belirlemektedir. Bu düzenlemelere göre, Büyük Britanya dahilinde İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da au-pair olmak isteyenlerin 17-27 yaşları arasında ve bekar olmaları ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir Avrupa ülkesi vatandaşı olmaları gerekmektedir.

Au-pair’ler genelde bu şartlara uyum gösteren bayan adaylar arasından seçilmektedir. Her ne kadar 1993 yılı sonunda çıkan yeni düzenlemeyle erkek adaylar da au-pair olarak kabul edilmeye başlanmış olsa da ev sahibi ailelerin tercihi genelde bayan au-pair edinmek üzerine olduğu için, erkek au-pair olarak yerleştirilmesi zor olmaktadır.

Günümüzde İngiltere'de au-pair olmak, İngilizce'yi öğrenmenin ve İngiliz kültürünü tanımanın en kolay ve en ekonomik yolu olarak görülmektedir. İngilizce'nin dünya üzerinde en fazla kullanılan dil olması, İngiltere'de au-pair olmak isteyenlerin sayısının diğer ülkelere kıyasla çok daha fazla olmasına neden olmaktadır. Her yıl yaklaşık 10 bin Avrupalı genç, au-pair olmak üzere bu ülkeye gelmektedir. Bu sayı, diğer Avrupa ülkelerinde au-pair olanların sayılarının toplamının neredeyse dört katıdır.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın istatistiklerine göre her yıl ortalama bin dolayında Türk de au-pair vizesi ile ülkeye giriş yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Londra Başkonsolosluğu’nun websitesinde 1995 yılında 780 kişi olarak belirlenen au-pair sayısı giderek artış göstermiş ve 1996 yılında 1050 ve 1998 yılında ise 1420 kişiye ulaşmıştır ve artmaya devam etmektedir. Eğer siz de İngiltere’deki dil eğitimi deneyiminizi bir yandan çalışmak kaydıyla olabildiğince ekonomik hale getirmek ve bu rakamlar arasında yer almak istiyorsanız detaylı au-pair rehberimizi okumaya devam etmenizi öneririz.

İngiltere'de Au-Pair'lik

  • Anasayfa
  •